Blog Layout

" Oh, wat een jaar"

23 december 2020
Net als is iedereen denk ik, wat een jaar was 2020. Een jaar vol tegenstrijdigheden. We hebben verbinding ervaren en afstand. We hebben stil gestaan en nieuwe dingen geleerd. Stress ervaren en verplichte sociale rust. 2020 we gaan je nooit vergeten én eigenlijk willen we je snel vergeten. Toch zit het voor mij iets anders. 2020 is voor mij een bijzonder jaar, een jaar om nooit te vergeten.
 
Het jaar dat ik voor mezelf begon. Na heel veel denk,- en twijfelwerk, gesprekken met mensen in mijn omgeving (jullie weten wie jullie zijn), durfde ik het wel aan. De economie draaide op volle toeren, er leek werk genoeg. Dat er ook mindere tijden zouden komen, dat is iets, dat weet je van te voren. Dat het zó snel zou komen, had ik natuurlijk niet verwacht. 

"Dat had ik natuurlijk niet verwacht" 

Ineens was het moment daar, al het werk werd uit mijn agenda geveegd. Leeg. Jeetje, wat nu. Na letterlijk en figuurlijk rondjes om mijn as te hebben gedraaid pakte ik de draad weer op. Schop onder m’n kont en door. Positief blijven, vizier op de toekomst, denken in mogelijkheden, invloed uitoefenen en er van leren. Vertrouwen in wat je doet, goed is. 

Gelukkig bleven we met z’n allen niet stil staan en gingen we al snel online verder. Flexibiliteit, creativiteit en gezonde tegenzin zorgden er voor dat we nieuwe manieren vonden om te verbinden. Online heel eerlijk, niet direct mijn liefde. Je kiest niet voor dit vak om online met mensen samen te werken. Gelukkig heeft deze manier van werken mij ook positief verrast. Voor de zomer begon het allemaal weer te rollen en met een mooie mix van online en live mensen zien kan ik met plezier terug kijken op dit jaar.

Ook een jaar waar ik mij heb ontwikkeld tot Vitaloog aan de Vitacademie. Wat een prachtige reis heb ik gemaakt door het land van vitaliteit. Inspiratie en kennis wisselde zich af met persoonlijke uitdagingen en reflectie. Lieve mede Vitalogen, docenten en iedereen daarom heen. Dank jullie wel. 

"Wat een prachtige reis heb ik gemaakt"

Trots is ook een woord dat passend is. Als ik kijk wat ik het afgelopen jaar heb geleerd, welke mooie mensen ik heb ontmoet, wat ik dagdagelijks mag doen. En dat alleen maar door mijn hart te volgen. Ik heb mezelf overwonnen, opnieuw uitgevonden, oneindig veel geleerd en liefde ervaren. Vertrouwen gekregen in wat ik doe écht bijdraagt. Ik kan en mag toevoegen, misschien juist wel meer dan ooit.

Vol goede moed en gezonde spanning kijk ik uit wat 2021 mij en jou gaat bieden. Voor nu geniet van de feestdagen op de manier die past bij 2020 en vier het met de intentie dat 2021 jouw beste jaar ooit wordt!

door lianne 11 februari 2025
Stress heeft vaak een negatieve bijklank. We koppelen het vaak aan spanning, vermoeidheid en uitputting. Maar in wezen is stress een verfijnd en nuttig mechanisme van je lichaam. Zonder stress zijn we niet in staat om te presteren, te reageren of te groeien. Het probleem is niet de stress zelf, maar onze omgang ermee. Wat gebeurt er in je lijf bij stress? Wanneer je stress ervaart, geeft je lichaam een krachtig signaal af: let op, er is iets dat je aandacht vereist. Dit kan een deadline zijn, een belangrijke presentatie of zelfs iets schijnbaar eenvoudigs zoals een overvolle agenda. Je lichaam reageert onmiddellijk door stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je hartslag stijgt, je spieren zich aanspannen en je alertheid toeneemt. Dit helpt je om scherp te blijven en actie te ondernemen. Stress als bondgenoot Stress op zich is niet schadelijk; het wordt problematisch wanneer het langdurig aanhoudt zonder voldoende herstel. Beschouw het als een spier: train je hem en geef je hem rust, dan wordt hij sterker. Maar blijf je doorwerken zonder pauze, dan raakt hij overbelast. Je lichaam geeft signalen af wanneer het tijd is om langzamer aan te doen: 🔹 Vermoeidheid of moeite met concentreren 🔹 Gevoeligheid voor prikkels of sneller geïrriteerd 🔹 Spanning in je nek, schouders of buik Deze signalen zijn geen vijanden, maar waardevolle aanwijzingen. Ze helpen je tijdig te beseffen dat je een pauze nodig hebt, zodat je niet over je grenzen gaat. Hoe maak je van stress je bondgenoot? ✔ Luister naar je lichaam: Voel je spanning opkomen? Neem een moment om bewust te ademen of beweeg even. Een eenvoudige ademhalingsoefening—vier tellen in, zes tellen uit—kan a l verlichting bieden. ✔ Plan herstelmomenten in: Net als een topsporter rust neemt na een training, heeft jouw brein ook zijn pauzes nodig. Werk bijvoorbeeld in blokken van 90 minuten en neem daarna een korte break. ✔ Zie stress als een signaal, niet als een probleem: Vraag jezelf af: Wat vertelt deze stress mij? Heb ik iets anders nodig in mijn werk- of privésit uatie? Stress is een onderdeel van het leven. Maar de manier waarop je ermee omgaat, maakt het verschil. Wil jij ontdekken hoe je stress in jouw voordeel kunt laten werken? Neem contact met ons op en leer beter luisteren naar de signalen van je lichaam. 
door Lianne Sol 28 februari 2024
Door loopbaancoaching weer gelukkig in je baan!
Share by: