Morgen is het Sint Maarten en vanwege corona ziet dit vaste ritueel op 11 november er ineens heel anders uit. De overheid geeft geen hard verbod, maar wel het dringende verzoek om niet langs de deuren te gaan. Als reactie komen de meest creatieve ideeën voorbij om het festijn toch doorgang te geven. Dit ritueel doorbreken lijkt echt een onmogelijke opgave. Hoe komt dat toch?!
Kinderen leven er al weken naar toe; lampionnen worden geknutseld, liedjes ingestudeerd en vergeet niet het watertandende verlangen naar alle zoetigheid. Ouders en grootouders kopen snel snoep voordat het is uitverkocht en zetten lantaarns bij de deuren om te laten zien dat ze meedoen. In afwachting tot de deurbel gaat. Niets gelukmakender dan die zoete toetjes bij de deur, lieve kinderstemmetjes en (het vergeten van) de liedjes…… Als beloning een gulle lach en een snoepje.
"Rituelen geven houvast, plezier en duidelijkheid"
Rituelen zijn belangrijk voor ons. Rituelen geven houvast, plezier en duidelijkheid. Op het moment dat dit wordt doorbroken, zijn we in de war. Compleet van slag.
Je kunt geen stam, volk, religie of cultuur opzoeken in de wereld en je vindt er vaste rituelen. Rituelen die generaties, eeuwen, oorlogen en rampen overleven. Misschien dat ze iets moderniseren, maar de kern blijft overeind. Sint Maarten stamt al uit 400 na Christus. Rituelen verbinden, geven structuur, dienen als ankers, helpen ons door moeilijke tijden maar geven ons ook energie.
Kijk ook eens dichter bij huis, ons leven is doorspekt met rituelen. Denk aan het tandenpoetsen voor het naar bed gaan, nog even voorlezen voor het slapengaan of de koffie bij oma op zondagochtend. Kinderen varen wel bij rituelen. Denk eens aan de ‘naar bed gaan’ rituelen. Elke ouder weet welk drama je staat te wachten als je een stapje vergeet of overslaat.
Rituelen zijn heel krachtig. En éénmaal verworven, raak je ze niet zo snel meer kwijt. Voelt het zelfs incompleet als je ze overslaat. Daar zit ook gelijk de kracht van rituelen.
"Rituelen zijn heel krachtig"
Wat zou er gebeuren als je de kracht van rituelen voor je laat werken? Rituelen geven energie en helpen ons onze doelen te bereiken. Veranderingen worden verankerd en voor je het weet kun je er niet meer zonder. Rituelen helpen je om wat je belangrijk vindt, om te zetten in actie en geven je stuur op wat je dagdagelijks zo graag wilt doen.
Hoe zouden rituelen jou kunnen helpen? Bedenk eens voor jezelf….. wat wil jij al heel lang veranderen? Wat vind je eigenlijk zo belangrijk, maar lukt je maar niet om te integreren in je dagelijkse routine? Dit kan sporten zijn, een boek lezen, fruit eten, een dagboek bijhouden of mediteren.
Misschien dat de volgende vragen je helpen:
1. Wat wil ik graag veranderen?
2. Wat zijn de voordelen voor mezelf als ik dit verander?
3. Hoe zou ik hier een positief geformuleerd doel aan kunnen koppelen?
4. Welk ritueel kan mij helpen om mijn doel te bereiken?
Een voorbeeld. Stel je wilt in de ochtend starten met sporten. Leg dan de avond ervoor je kleding klaar. Maak een plan buiten of binnen sporten? Bereid je ontbijtje voor of sport nuchter. Zet de wekker en sta op. Kleren aan en gaan. Er zijn genoeg online sportlesjes te vinden of ren een halfuurtje buiten. En vergeet niet te genieten van deze overwinning op jezelf.
Probeer het eens, bedenk wat je echt wilt veranderen en zet dit om in een positief ritueel. En niet getreurd als het een keer niet lukt, dan probeer je het morgen opnieuw. Ik ben benieuwd welke ritueel jij voor jezelf introduceert.
En bedenk wat er ook gebeurd rituelen blijven bestaan en overwinnen alles. Misschien vieren we kerst dit jaar iets minder uitbundig, maar verdwijnen doet het niet. We zijn creatief genoeg om er een ‘coronaproof’ ritueel van te maken. Voor nu blijf gezond en laat de kracht van een rituelen voor je werken.