Blog Layout

"Liefdesbrieven"

lianne • 15 september 2021
Weet je dat moment nog, dat jij je eerste liefdesbrief schreef. Met veel aandacht al je gedachten, wensen en verlangens opgeschreven. Oprecht al je échte gevoelens en emoties op papier gezet. Misschien wel nooit durven versturen. En toch moest het op papier, want als het op papier staat is het er écht en kun je er niet meer om heen…

Brengt mij op de vraag, hoe zou het zijn als jij jezelf eens een liefdesbrief schrijft? 

De zomer is voor mij altijd zo’n moment om even na te denken over hoe het nu écht met me gaat. Ben ik tevreden met waar ik sta? Blij met wat ik doe? Wat wil ik anders? Deze vragen gaan voor mij niet alleen over werk, maar over veel meer dan dat. In mijn laatste vaste baan, heb ik mij zo ongeveer stuk gereflecteerd. Gelukkig maar, want als je het eenmaal aanleert, dan kom je er nooit meer vanaf. Vaak speelt die reflectie zich in mijn hoofd af, onrustig en terugkerend. Soms vrolijk en soms pijnlijk confronterend. Vaak wel met een rede. Op het moment dat deze woorden en gedachtes het papier raken, krijgen ze betekenis. Dan wordt het pas helder.

"Soms pijnlijk confronterend"

 
Wie schrijft die blijft! Dit gezegde vindt zijn oorsprong is de boekhouding. Door alles op te schrijven, houd je alles op orde. Het gezegde wordt ook vaak gebruikt, om aan te geven dat als je schrijft je niet vergeten wordt. Ik vertaal dit vrij naar het van je afschrijven, zodat het duidelijk wordt. En je er feitelijk niet meer om heen kunt. Als je het opschrijft is de kans ook groter, dat je bereikt wat je graag wilt. Of de eerste stappen durft te zetten, naar wat je echt verlangt. Dit is één van de redenen dat ik in mijn coaching gebruik maak van reflectieopdrachten. 

 "De eerste stappen durven zetten, naar wat je echt verlangt"


Journaling, is helemaal in! En terecht. Een journal of dagboek bijhouden heeft super veel positieve effecten. 
• De dag van je afschrijven zorgt voor rust en ontspanning in je hoofd;
• Als je hoofd leeg is slaap je beter;
• Reflecteren is een even een momentje voor jezelf;
• Het helpt je om je emoties helder te krijgen, te begrijpen en los te laten;
• Kleine geluksmomenten worden in eens duidelijk.

En zo kan ik nog wel even doorgaan………

Is journalen minder jouw ding, probeer dan eens een brief aan jezelf te schrijven. Niet zomaar een brief, maar een brief met jouw verlangens. Een liefdesbrief!

Vind je het lastig om te beginnen? Misschien dat deze reflectievragen je kunnen helpen.

Reflectievragen: 
• Wat is het mooiste compliment dat ik mijzelf mag geven?
• Wat heb ik de afgelopen periode nu allemaal meegemaakt?
• Wat vind ik nu echt belangrijk?
• Wanneer ben ik nu echt mezelf?
• Waar maak ik mij op dit moment zorgen over?
• Wat heb je op te geven om wel je doel te bereiken?
• Wat wil ik bereiken?
• Wat geeft mij  nu echt voldoening?
• Wat moet ik onder ogen zien?
• Wat zou ik anders willen zien?

door lianne 11 februari 2025
Stress heeft vaak een negatieve bijklank. We koppelen het vaak aan spanning, vermoeidheid en uitputting. Maar in wezen is stress een verfijnd en nuttig mechanisme van je lichaam. Zonder stress zijn we niet in staat om te presteren, te reageren of te groeien. Het probleem is niet de stress zelf, maar onze omgang ermee. Wat gebeurt er in je lijf bij stress? Wanneer je stress ervaart, geeft je lichaam een krachtig signaal af: let op, er is iets dat je aandacht vereist. Dit kan een deadline zijn, een belangrijke presentatie of zelfs iets schijnbaar eenvoudigs zoals een overvolle agenda. Je lichaam reageert onmiddellijk door stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je hartslag stijgt, je spieren zich aanspannen en je alertheid toeneemt. Dit helpt je om scherp te blijven en actie te ondernemen. Stress als bondgenoot Stress op zich is niet schadelijk; het wordt problematisch wanneer het langdurig aanhoudt zonder voldoende herstel. Beschouw het als een spier: train je hem en geef je hem rust, dan wordt hij sterker. Maar blijf je doorwerken zonder pauze, dan raakt hij overbelast. Je lichaam geeft signalen af wanneer het tijd is om langzamer aan te doen: 🔹 Vermoeidheid of moeite met concentreren 🔹 Gevoeligheid voor prikkels of sneller geïrriteerd 🔹 Spanning in je nek, schouders of buik Deze signalen zijn geen vijanden, maar waardevolle aanwijzingen. Ze helpen je tijdig te beseffen dat je een pauze nodig hebt, zodat je niet over je grenzen gaat. Hoe maak je van stress je bondgenoot? ✔ Luister naar je lichaam: Voel je spanning opkomen? Neem een moment om bewust te ademen of beweeg even. Een eenvoudige ademhalingsoefening—vier tellen in, zes tellen uit—kan a l verlichting bieden. ✔ Plan herstelmomenten in: Net als een topsporter rust neemt na een training, heeft jouw brein ook zijn pauzes nodig. Werk bijvoorbeeld in blokken van 90 minuten en neem daarna een korte break. ✔ Zie stress als een signaal, niet als een probleem: Vraag jezelf af: Wat vertelt deze stress mij? Heb ik iets anders nodig in mijn werk- of privésit uatie? Stress is een onderdeel van het leven. Maar de manier waarop je ermee omgaat, maakt het verschil. Wil jij ontdekken hoe je stress in jouw voordeel kunt laten werken? Neem contact met ons op en leer beter luisteren naar de signalen van je lichaam. 
door Lianne Sol 28 februari 2024
Door loopbaancoaching weer gelukkig in je baan!
Share by: