Blog Layout

Jouw werkelijkheid!

Lianne • 6 april 2022

Ga eens terug naar het moment toen je een nieuwe baan kreeg, jouw partner ontmoette of een prijs uitgereikt kreeg. Wat voelde je en welke gedachten had je hierbij? Misschien een combinatie van spanning en euforie, trots en vol energie kijkend naar het leven?


Ik kan mij nog goed herinneren toen ik besloot voor Vita-sol te gaan. Ik kwam uit een periode waarbij ik stress even niet meer de baas was. Een burn-out zorgde ervoor dat ik een tandje terug moest doen en niet meer in oude patronen kon blijven hangen. Mijn zoontje was net geboren en ik vond dit de mooiste en belangrijkste taak die ik op dat moment kon volbrengen. 


In de periode die volgde nam ik rust en besloot ik uit te zoeken wat echt belangrijk voor mij was. Ik zette de eerste stap om mijn oude patroon te doorbreken en te starten waar ik echt blij van werd: Vita-sol was geboren!

Hier werd ik blij van, alsof ik een persoonlijke overwinning had behaald na een angstige tijd waarbij ik moeilijke keuzes had gemaakt.

 

"Verandering is zwaar en soms zelfs doodeng"


Ieder mens wordt blij van wat hij leuk vindt. Vaak is iets nieuws of een verandering spannend, maar geeft het erna nieuwe inzichten en energie. Verandering is zwaar en soms zelfs doodeng! 


Indien je vast loopt in oude patronen is het moeilijk om deze te doorbreken. Het beginnen met coaching is daarom voor veel mensen een spannende stap. 


Gedachten die vaak opkomen zijn:

  • Moet ik veel aan mijzelf veranderen?
  • Doe ik de dingen verkeerd?
  • Maar andere mensen hebben een veel interessantere loopbaan.
  • Ik wil het wel, maar denk niet dat ik het kan.


Stop. Dit zijn gedachten die maken dat je in jouw oude patronen blijft hangen en zijn ontstaan uit copingsmechanismen vanuit het verleden. Mechanismen die je wellicht als kind hebt ingezet in moeilijke situaties, maar die tegenwoordig helemaal niet meer van belang zijn. Tijd voor wat nieuws!


"Accepteer wat bij je hoort als mens"


Om patronen te doorbreken en jouw nieuwe werkelijkheid te creëren is het juist belangrijk te accepteren wat bij je hoort als mens


Wat maakt jou uniek? 

Waar komen je talenten vandaan? Soms kost het wat meer tijd om te kijken waar jouw talent zit, omdat je deze vaak voor lief neemt of zelfs even bent kwijtgeraakt. 


Soms ben je zo doorgeslagen in jouw talent dat je overdreven je best doet, omdat je geleerd hebt dat je altijd je best moet doen. Dit kost erg veel energie. 


"Bewaak je talent door goed voor jezelf te zorgen"


Bewaak je talent door goed voor jezelf te zorgen, door je best te doen voor jou! Leren om nee te zeggen, een dagje voor jezelf te plannen of voor je zelf op te komen. 


Coaching kan je helpen om jouw talenten en kernwaarden te vinden en te focussen op de positieve kanten van deze waarden en talenten. We vergroten ze uit, beschermen ze, maken jouw kernwaarden concreet en creëer zo jouw nieuwe eigen werkelijkheid! 


door lianne 11 februari 2025
Stress heeft vaak een negatieve bijklank. We koppelen het vaak aan spanning, vermoeidheid en uitputting. Maar in wezen is stress een verfijnd en nuttig mechanisme van je lichaam. Zonder stress zijn we niet in staat om te presteren, te reageren of te groeien. Het probleem is niet de stress zelf, maar onze omgang ermee. Wat gebeurt er in je lijf bij stress? Wanneer je stress ervaart, geeft je lichaam een krachtig signaal af: let op, er is iets dat je aandacht vereist. Dit kan een deadline zijn, een belangrijke presentatie of zelfs iets schijnbaar eenvoudigs zoals een overvolle agenda. Je lichaam reageert onmiddellijk door stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je hartslag stijgt, je spieren zich aanspannen en je alertheid toeneemt. Dit helpt je om scherp te blijven en actie te ondernemen. Stress als bondgenoot Stress op zich is niet schadelijk; het wordt problematisch wanneer het langdurig aanhoudt zonder voldoende herstel. Beschouw het als een spier: train je hem en geef je hem rust, dan wordt hij sterker. Maar blijf je doorwerken zonder pauze, dan raakt hij overbelast. Je lichaam geeft signalen af wanneer het tijd is om langzamer aan te doen: 🔹 Vermoeidheid of moeite met concentreren 🔹 Gevoeligheid voor prikkels of sneller geïrriteerd 🔹 Spanning in je nek, schouders of buik Deze signalen zijn geen vijanden, maar waardevolle aanwijzingen. Ze helpen je tijdig te beseffen dat je een pauze nodig hebt, zodat je niet over je grenzen gaat. Hoe maak je van stress je bondgenoot? ✔ Luister naar je lichaam: Voel je spanning opkomen? Neem een moment om bewust te ademen of beweeg even. Een eenvoudige ademhalingsoefening—vier tellen in, zes tellen uit—kan a l verlichting bieden. ✔ Plan herstelmomenten in: Net als een topsporter rust neemt na een training, heeft jouw brein ook zijn pauzes nodig. Werk bijvoorbeeld in blokken van 90 minuten en neem daarna een korte break. ✔ Zie stress als een signaal, niet als een probleem: Vraag jezelf af: Wat vertelt deze stress mij? Heb ik iets anders nodig in mijn werk- of privésit uatie? Stress is een onderdeel van het leven. Maar de manier waarop je ermee omgaat, maakt het verschil. Wil jij ontdekken hoe je stress in jouw voordeel kunt laten werken? Neem contact met ons op en leer beter luisteren naar de signalen van je lichaam. 
door Lianne Sol 28 februari 2024
Door loopbaancoaching weer gelukkig in je baan!
Share by: