Blog Layout

Leef met het seizoen

lianne • 30 november 2022

Leven en werken in het ritme van de natuur.

De bomen zijn kaal en de dikke trui is inmiddels uit de kast gehaald. De winter. Een seizoen om lekker veel binnen te zijn, te lezen, te broeden op nieuwe ideeën en een beetje extra aandacht voor jezelf.


Zelf ben ik graag buiten en ook in de winter is een frisse neus halen iets wat ik graag doe. Warm ingepakt en een lange wandeling door het bos of over het strand zorgt voor positieve energie. 

Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd en is de bekende winterdip niets voor niets: veel mensen blijven binnen en ervaren daardoor minder zonlicht. Hierdoor ziet je dag er letterlijk grijzer uit en voel je je moe en futloos. 


Ons lijf past zich aan op de buitenwereld en haar seizoenen. In de zomer bloeien we op en zijn we graag buiten en onder de mensen. In de winter blijven we binnen en kruipen we onder onze warme kleedjes op de bank.


We zijn als mens onderdeel van de natuur, maar soms staan we er zo ver vanaf. We gaan van ons huis in de auto naar een kantoor toe om vervolgens naar de supermarkt, sportclub of ander gebouw te gaan. Uiteindelijk eindigen we dag weer thuis en binnen, maar hebben we dan wel een stuk natuur meegekregen? 


Ga eens mee terug naar onze voorouders. Onze over over over grootouders die in de lente zaaien op het land, om vervolgens in de zomer te oogsten. De herfst was bedoeld om het land voor te bereiden op de periode van rust in de winter.

Gek eigenlijk dat wij Nederlanders deze seizoenen doorwerken en geen aanpassingen doen in onze dagelijkse bezigheden. 


Seizoens Tips


Om een paar kleine aanpassingen te doen deel ik graag een aantal tips met je, zodat je niet alleen maar leeft IN het seizoen maar vooral MET het seizoen.


Als eerste tip wil ik je aanraden om het boek ‘’Leven en werken in het ritme van de seizoenen’’ te lezen. En dat mag op de bank met een kleedje en een kop thee. In zijn boek beschrijft Jaap Voigt hoe je onderdeel kan worden van de seizoenen en de wisselingen daartussen.


Wij zien de seizoenen als iets waar we geen invloed op hebben en maar accepteren. Maar, hoe zou het zijn als je de seizoenen gebruikt voor nieuwe inspiratie, het opruimen van oude spullen of het starten van een nieuw concept?


Zo kan je bijvoorbeeld in de winter een plan uitwerken om het plan vervolgens in de lente op te starten zodat het in de zomer gerealiseerd wordt. Op deze manier haal je kracht uit de seizoenen en beweeg je met ze mee in plaats van tegen ze in. 


Daarnaast betekent vitaliteit ook dat je goed voor jezelf zorgt. Als het koud is buiten en we veel binnen zijn bouwen we minder weerstand op. Vroeger bewoog men mee met de natuur door gewassen te eten die in dat seizoen geoogst waren. 


Mijn tip is daarom ook: eet mee met de seizoenen. In de winter stevige en warme maaltijden zoals een lekkere stamppot of gevulde soep en in de zomer fruitige frisse gerechten. 

De natuur realiseert de voedingsmiddelen die jij nodig bent, dus probeer eens seizoensgebonden te koken.



Kijk mindfull naar het seizoen


Laatst heb ik de vraag gesteld welk seizoen favoriet is onder mijn volgers op social media. Het merendeel zei de herfst.  De herfst is favoriet door zijn prachtige kleuren in de natuur. Op een zonnige dag kan je prachtig wandelen door het bos en genieten van verschillende kleuren blad aan de bomen.


Ook van de andere seizoenen kan je kijken naar de mooie dingen in de natuur. Denk aan sneeuw in de winter of ijssterren op de ramen. De eerste bloemen in de lente en in de zomer, dan genieten we meer van de warmte van de zon en verkoeling van het water in de natuur.


Ben je benieuwd hoe ik mee beweeg met de seizoenen en hoe je kunt werken aan jouw persoonlijke vitaliteit? Ik help je graag, liefs Lianne.


door lianne 11 februari 2025
Stress heeft vaak een negatieve bijklank. We koppelen het vaak aan spanning, vermoeidheid en uitputting. Maar in wezen is stress een verfijnd en nuttig mechanisme van je lichaam. Zonder stress zijn we niet in staat om te presteren, te reageren of te groeien. Het probleem is niet de stress zelf, maar onze omgang ermee. Wat gebeurt er in je lijf bij stress? Wanneer je stress ervaart, geeft je lichaam een krachtig signaal af: let op, er is iets dat je aandacht vereist. Dit kan een deadline zijn, een belangrijke presentatie of zelfs iets schijnbaar eenvoudigs zoals een overvolle agenda. Je lichaam reageert onmiddellijk door stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je hartslag stijgt, je spieren zich aanspannen en je alertheid toeneemt. Dit helpt je om scherp te blijven en actie te ondernemen. Stress als bondgenoot Stress op zich is niet schadelijk; het wordt problematisch wanneer het langdurig aanhoudt zonder voldoende herstel. Beschouw het als een spier: train je hem en geef je hem rust, dan wordt hij sterker. Maar blijf je doorwerken zonder pauze, dan raakt hij overbelast. Je lichaam geeft signalen af wanneer het tijd is om langzamer aan te doen: 🔹 Vermoeidheid of moeite met concentreren 🔹 Gevoeligheid voor prikkels of sneller geïrriteerd 🔹 Spanning in je nek, schouders of buik Deze signalen zijn geen vijanden, maar waardevolle aanwijzingen. Ze helpen je tijdig te beseffen dat je een pauze nodig hebt, zodat je niet over je grenzen gaat. Hoe maak je van stress je bondgenoot? ✔ Luister naar je lichaam: Voel je spanning opkomen? Neem een moment om bewust te ademen of beweeg even. Een eenvoudige ademhalingsoefening—vier tellen in, zes tellen uit—kan a l verlichting bieden. ✔ Plan herstelmomenten in: Net als een topsporter rust neemt na een training, heeft jouw brein ook zijn pauzes nodig. Werk bijvoorbeeld in blokken van 90 minuten en neem daarna een korte break. ✔ Zie stress als een signaal, niet als een probleem: Vraag jezelf af: Wat vertelt deze stress mij? Heb ik iets anders nodig in mijn werk- of privésit uatie? Stress is een onderdeel van het leven. Maar de manier waarop je ermee omgaat, maakt het verschil. Wil jij ontdekken hoe je stress in jouw voordeel kunt laten werken? Neem contact met ons op en leer beter luisteren naar de signalen van je lichaam. 
door Lianne Sol 28 februari 2024
Door loopbaancoaching weer gelukkig in je baan!
Share by: