Blog Layout

Haalbare doelen stellen

lianne • 31 januari 2023

Van aanpassing naar gedragsverandering

Hoe staat het met jouw goede voornemens? Houd je ze nog vol of zijn ze eigenlijk alweer doorgeschoven naar volgend jaar? Afgelopen maand hebben we allemaal goede voornemens bedacht voor dit jaar. Vaak richten goede voornemens zich op gezonder leven, meer tijd voor de personen die belangrijk voor ons zijn en andere keuzes op gebied van werk.


In februari is er vaak nog maar weinig over van deze goede voornemens, want volhouden blijkt toch lastiger dan verwacht. Slechts 8% van de mensen die in januari nieuwe voornemens heeft, realiseert deze ook daadwerkelijk.


We willen teveel


Tijd voor verandering, want waarom lukt het gemiddeld Nederland niet om zich te houden aan deze goede voornemens of doelen? Het antwoord is simpel. We willen teveel. We willen én gezonder leven én meer tijd met vrienden en familie, maar we willen ook meer tijd voor ons zelf.


De doelen breiden zich elk jaar weer uit, of misschien heb je wel dezelfde doelen als vorig jaar. In de trend van ‘’nieuwe ronde nieuwe kansen’’. Maar de tijd waarin je al deze wensen stopt, blijft hetzelfde. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te ontdekken dat niet alles past in die 365 dagen. We willen teveel. 


Stel je voor, je wilt gezonder gaan leven in het komende jaar. Je gaat twee keer per week naar de sportschool, eet gezonder en gaat op de fiets naar je werk. Na een tijdje ben je de motivatie kwijt en ben je nog maar af en toe in de sportschool te vinden, is het slecht weer dus pak je de auto naar het werk en die pizza op vrijdag moet kunnen. Herkenbaar? 



Gedragsverandering binnen één maand


Het bereiken van doelen heeft te maken met het teweegbrengen van een gedragsverandering. Een aanpassing kan een gewoonte worden als je het minstens 30 dagen volhoudt. Daarnaast zetten we vaak te grote stappen. Wanneer we kiezen voor een gezondere levensstijl starten we niet met één keer per week naar de sportschool, maar sluiten we direct een abonnement af om drie keer per week te trainen. Niet zo gek dat je dit misschien even volhoudt, maar daarna al snel hoofdsponsor wordt van de plaatselijke sportschool.


Om jouw doelen WEL te bereiken geef ik een aantal tips:


➡ Deel jouw doel op in kleinere doelen: gezonder leven is bijvoorbeeld niet elke dag gezond eten, maar bewuste keuzes in jouw huidige voeding. Denk aan volkorenbrood in plaats van wit brood. 


➡ Wees realistisch. Kies een doel dat haalbaar is en waar je in kleine stapjes naar toe kunt werken. Wanneer je kleine overwinningen behaalt blijf je gemakkelijker positief in het gehele proces.


➡ Zorg voor een omgeving die je ondersteunt bij jouw doel. Wanneer je gezonder wilt eten kan je jouw partner vragen om hier om te denken bij het boodschappen doen. Of ga samen sporten met een goede vriendin! Zo heb je een stok achter de deur en wordt het doel misschien wel een gezamenlijk doel.


➡ Een aantal apps kunnen ondersteunend zijn in het behalen van jouw doelen. Denk aan de food app. In deze app kun je gemakkelijk jouw voeding bijhouden en zelfs streepjescodes in de supermarkt scannen. Ook VYTAL is een handige voedingsapp, waarbij je zelfs de receptenlijst kunt laten bezorgen door de supermarkt. Tot slot zijn er diverse apps die je herinneren aan beweging, op tijd slapen of een mindfull moment. Zo maak je het jezelf makkelijker om jouw doelen te bereiken.


➡ Beloon jezelf. Wanneer je toewerkt naar een doel en jezelf vervolgens beloont krijg je een positief gevoel over wat je bereikt hebt. Dit werkt motiverend om door te gaan en het doel vol te houden.


➡ Geef jezelf tijd. Sommige doelen zijn niet binnen een maand bereikt. Geef jezelf tijd en ga mee in het proces van pieken en dalen. Je kan het!


Welk doel ga jij wel bereiken? Ik ondersteun je graag met het bereiken van jouw doelen door middel van coaching. Ga vrijblijvend een gesprek met mij aan via de afspraken knop op mijn homepage. 


Liefs Lianne




door lianne 11 februari 2025
Stress heeft vaak een negatieve bijklank. We koppelen het vaak aan spanning, vermoeidheid en uitputting. Maar in wezen is stress een verfijnd en nuttig mechanisme van je lichaam. Zonder stress zijn we niet in staat om te presteren, te reageren of te groeien. Het probleem is niet de stress zelf, maar onze omgang ermee. Wat gebeurt er in je lijf bij stress? Wanneer je stress ervaart, geeft je lichaam een krachtig signaal af: let op, er is iets dat je aandacht vereist. Dit kan een deadline zijn, een belangrijke presentatie of zelfs iets schijnbaar eenvoudigs zoals een overvolle agenda. Je lichaam reageert onmiddellijk door stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je hartslag stijgt, je spieren zich aanspannen en je alertheid toeneemt. Dit helpt je om scherp te blijven en actie te ondernemen. Stress als bondgenoot Stress op zich is niet schadelijk; het wordt problematisch wanneer het langdurig aanhoudt zonder voldoende herstel. Beschouw het als een spier: train je hem en geef je hem rust, dan wordt hij sterker. Maar blijf je doorwerken zonder pauze, dan raakt hij overbelast. Je lichaam geeft signalen af wanneer het tijd is om langzamer aan te doen: 🔹 Vermoeidheid of moeite met concentreren 🔹 Gevoeligheid voor prikkels of sneller geïrriteerd 🔹 Spanning in je nek, schouders of buik Deze signalen zijn geen vijanden, maar waardevolle aanwijzingen. Ze helpen je tijdig te beseffen dat je een pauze nodig hebt, zodat je niet over je grenzen gaat. Hoe maak je van stress je bondgenoot? ✔ Luister naar je lichaam: Voel je spanning opkomen? Neem een moment om bewust te ademen of beweeg even. Een eenvoudige ademhalingsoefening—vier tellen in, zes tellen uit—kan a l verlichting bieden. ✔ Plan herstelmomenten in: Net als een topsporter rust neemt na een training, heeft jouw brein ook zijn pauzes nodig. Werk bijvoorbeeld in blokken van 90 minuten en neem daarna een korte break. ✔ Zie stress als een signaal, niet als een probleem: Vraag jezelf af: Wat vertelt deze stress mij? Heb ik iets anders nodig in mijn werk- of privésit uatie? Stress is een onderdeel van het leven. Maar de manier waarop je ermee omgaat, maakt het verschil. Wil jij ontdekken hoe je stress in jouw voordeel kunt laten werken? Neem contact met ons op en leer beter luisteren naar de signalen van je lichaam. 
door Lianne Sol 28 februari 2024
Door loopbaancoaching weer gelukkig in je baan!
Share by: