Blog Layout

Dag zomer: routine met een vleugje vakantie.

lianne • 18 september 2022

Dag zomer, hallo herfst!

De zomer is alweer even voorbij en de volgende vakantie staat over een maand alweer voor de deur. Een goed moment om te beseffen hoe snel we eigenlijk na een vakantie terugvallen in onze oude patronen. Voor je het weet draai je weer volle dagen op je werk, sta je op maandagavond te zweten in de sportschool en hebben de kinderen op woensdag gymles. De vakantie is altijd sneller vergeten dan dat je van te voren hoopt.


Graag neem ik je even mee terug naar het moment dat je vakantie had.


Die ene dag waarbij het heerlijk zonnig was en je met je voeten in het zand schoof. Op een handdoekje, de zee op de achtergrond en een heerlijk drankje in je hand.


Tijdens het dommelen op het strand bedacht je waarschijnlijk welke dingen je straks als je weer aan het werk bent anders gaat doen. Gedachten over rustiger aandoen, onthaasten en meer tijd doorbrengen met jezelf zijn erg herkenbaar en passeren de revue. 


'mañana, mañana'


Een week later zijn deze ‘vakantievoornemens’ alweer weggezakt en niet meer dan mooie gedachten die je had op het strand. Je wordt weer meegenomen door de dagelijkse drukte en verplichtingen en dat onthaasten komt wel weer bij de volgende vakantie. 

Dat is jammer, want hoe zou het zijn als je een stukje van je vakantie mee kunt nemen naar huis en misschien één goed voornemen kunt doorvoeren in je dagelijkse leven?


Wij Nederlanders zijn gewend om altijd maar door te gaan, terwijl in andere culturen een siësta de normaalste zaak van de wereld is. Tijdens je vakantie heb je misschien wel geleerd van andere culturen. De Italianen die genieten van het heerlijke niets doen: dolce far niente! Of de Spanjaarden die rustig aan doen en standaard 10 minuten later komen, want mañana, mañana dat werken komt morgen wel. 


De patronen zijn lastig te doorbreken.


De patronen die je jezelf aanleert zijn lastig te doorbreken.

Na een paar maanden hard werken duurt het ook vaak even om echt tot rust te komen. De eerste paar dagen van een vakantie zijn soms wat onwennig, maar na een paar dagen denk je niet meer aan je mail of de appjes van je collega’s. Af en toe zijn er pieken tussendoor, wanneer je bijvoorbeeld toch nog dat ene mailtje moet sturen of je afvraagt of je dat ene belangrijke nou wel gedaan hebt. Ontspannen kan best lastig zijn.


Toch is deze ontspanning erg goed voor je eigen vitaliteit. Veel mensen hebben moeite met ‘de laatste zondag van de zomervakantie’’. Ze kijken op tegen maandag, een volle mailbox, de kinderen die weer naar school moeten en eigenlijk alles waar ze op vakantie niet naar hoefden om te kijken. 



Stel je eens voor dat je in plaats van maandag op de vrijdag ervoor begint? Je komt na je vakantie op de meest relaxte dag van de week op kantoor. Collega’s hebben zin in het weekend en maken een praatje met je. Vervolgens werk je de mail door en geniet je van de vrijdagmiddag borrel. Daarna is het weekend. Hoe voelt de maandag na de vakantie nu? 


Kleine aanpassingen in jouw dagelijkse routine.


Niet alleen een andere planning, maar ook voeding, vitamines en mineralen spelen een grote rol in hoe jij je voelt. In de zomer ontvang je veel zonlicht, maar in de winter kan het verstandig zijn om vitamine D bij te slikken. 

Tijdens je vakantie kan je meer energie ervaren, omdat het klimaat dat toelaat, maar ook omdat er in veel landen vers gekookt wordt. In Nederland eten we veel bewerkt en te zout voedsel, waardoor we sneller vermoeid zijn. 


Probeer eens kleine aanpassingen in jouw dagelijkse routine door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, een verse maaltijd, een meditatie of een warm bad. Voeg tot slot een vleugje vakantie toe en ervaar een verbetering van jouw eigen vitaliteit!


Vitaliteit gaat over stilstaan, investeren in jezelf en af en toe terugkijken naar de weg die je bewandeld hebt. Welke eerste stap zet jij? 


door lianne 11 februari 2025
Stress heeft vaak een negatieve bijklank. We koppelen het vaak aan spanning, vermoeidheid en uitputting. Maar in wezen is stress een verfijnd en nuttig mechanisme van je lichaam. Zonder stress zijn we niet in staat om te presteren, te reageren of te groeien. Het probleem is niet de stress zelf, maar onze omgang ermee. Wat gebeurt er in je lijf bij stress? Wanneer je stress ervaart, geeft je lichaam een krachtig signaal af: let op, er is iets dat je aandacht vereist. Dit kan een deadline zijn, een belangrijke presentatie of zelfs iets schijnbaar eenvoudigs zoals een overvolle agenda. Je lichaam reageert onmiddellijk door stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je hartslag stijgt, je spieren zich aanspannen en je alertheid toeneemt. Dit helpt je om scherp te blijven en actie te ondernemen. Stress als bondgenoot Stress op zich is niet schadelijk; het wordt problematisch wanneer het langdurig aanhoudt zonder voldoende herstel. Beschouw het als een spier: train je hem en geef je hem rust, dan wordt hij sterker. Maar blijf je doorwerken zonder pauze, dan raakt hij overbelast. Je lichaam geeft signalen af wanneer het tijd is om langzamer aan te doen: 🔹 Vermoeidheid of moeite met concentreren 🔹 Gevoeligheid voor prikkels of sneller geïrriteerd 🔹 Spanning in je nek, schouders of buik Deze signalen zijn geen vijanden, maar waardevolle aanwijzingen. Ze helpen je tijdig te beseffen dat je een pauze nodig hebt, zodat je niet over je grenzen gaat. Hoe maak je van stress je bondgenoot? ✔ Luister naar je lichaam: Voel je spanning opkomen? Neem een moment om bewust te ademen of beweeg even. Een eenvoudige ademhalingsoefening—vier tellen in, zes tellen uit—kan a l verlichting bieden. ✔ Plan herstelmomenten in: Net als een topsporter rust neemt na een training, heeft jouw brein ook zijn pauzes nodig. Werk bijvoorbeeld in blokken van 90 minuten en neem daarna een korte break. ✔ Zie stress als een signaal, niet als een probleem: Vraag jezelf af: Wat vertelt deze stress mij? Heb ik iets anders nodig in mijn werk- of privésit uatie? Stress is een onderdeel van het leven. Maar de manier waarop je ermee omgaat, maakt het verschil. Wil jij ontdekken hoe je stress in jouw voordeel kunt laten werken? Neem contact met ons op en leer beter luisteren naar de signalen van je lichaam. 
door Lianne Sol 28 februari 2024
Door loopbaancoaching weer gelukkig in je baan!
Share by: